neděle 11. ledna 2015

Špaldový makovník



















Dnes opäť celý deň pršalo a tak sme sa s Lindou vydali na cestu kysnutých pokusov :) Predstavujeme vám náš obľúbený makovník.

Cesto

500g špaldová múka (u nás celozrnná, ale môže byť aj mix czr a hladkej)
75g ghee (alebo oleja)
3PL medu
Štipka soli
3 žĺtka
25g droždia
300ml vlažnej vody (alebo mlieka)


Plnka

600g maku
520ml vody
4 lyžice slivkového lekváru
2KL perníkového korenia
2PL rum
1PL ghee
vanilka
med podľa chuti

Postup

Zamiesime si kvások, necháme podkysnúť a pridáme všetky ostatné ingrediencie. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 4mm. Na cesto natrieme plnku, zvinieme a nechame na plechu ešte cca 30 minút podkysnúť. Potrieme ghee a pečieme cca 25 minút na 180 stupňoch. Hneď ako vyberieme z rúry, potrieme opäť ghee.

Maková plnka : Do kastrólika nalejeme vodu a pridáme med (cukor), ked sirup zovrie tak pridáme mletý mak a necháme prejsť varom. Pridáme korenie, vaniku, slivkový lekvár, ghee a nakoniec rum. Dobre premiešame.

0 komentářů:

Okomentovat