úterý 13. ledna 2015

Celozrnné domáce rohlíky






















A zase je tu experiment s kysnutým cestom. Tentokrát v slanej verzii.



Cesto


350g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej (pre jemnejšiu variantu použijeme hladkú múku)
8g soli
20g ghee
160ml vlažná voda


Kvások


150g celozrnnej chlebovej ražnej múky
10g čerstvého droždia
1/2 lyžičky medu
140ml vlažná voda


Posyp 

celý mak, sézam


Postup 

Najprv si zarobíme kvások. Do misy preosejeme ražnú múku, pridáme vlažnú vodu, med. Rozhabarkujeme, zkryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 30 minút nakysnúť.



Do veľkej misy preosejeme špaldovú múku, pridáme zmäknuté maslo, soľ, vlažnú vodu a kvások. Všetko dôkladne spracujeme na vláčne, nelepivé cesto (najlepšie v kuchynskom robote) a necháme 20 minút kysnúť pod utierkou na teplom mieste. Potom opäť prepracujeme, vytvarujeme z cesta valec a nakrájame na 15-20 kúskov, podľa toho, aké veľké rohlíky chceme upiecť. Ja som vyrábala menšie a tak mi ich vyšlo 20 kúskov, každý vážil cca 30g.

Takže, máme 15-20 kúskov z ktorých vytvarujeme malé bochníčky a tie necháme ešte 10 minút podkysnúť. Potom každý bochníček vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a zrolujeme.

Takto nejako :  Valkanie rohlikov


Rohlíky uložíme na plech a necháme ďalších 45 minút podkysnúť. Tesne pred pečením ich potrieme slanou vodou a posypeme makom alebo sézamom.

Rúru predhrejeme na 220 stupňov a keď do nej vložíme plech s rohlíkmi, tak súčasne spodok rúry pokropíme trošku vodou. Pečieme 4 minúty a zopakujeme pokropenie vodou. Po 8 minútach pečenia ruru pootvoríme, aby unikla para, znížime teplotu na 180 stupňov a dopečieme do ružova, cca daľších 8-10 minút.

0 komentářů:

Okomentovat