středa 12. srpna 2015
Celožitný kváskový chlieb
Suroviny
ROZKVAS
370g žitnej múky (200g žitnej chlebovej a 170g žitnej celozrnnej)
370g vlažnej vody
1-2PL kvásku
150g žitnej múky chlebovej
2 KL soli
1KL medu (cukru, sladenky)
kmín drtený aj celý
Postup
Pripravíme si rozkvas - zmiešame múku s vlažnou vodu a kváskom a dáme do dostatočne veľkej nádoby a prikryjeme fóliou. Doba, kým získame rozkvas je závislá na izbovej teplote, pokiaľ máme doma cca 22 stupňov tak to potrvá asi 10-12 hodín no v lete pri 30tich stupňoch postačia trebárs aj 4 hodinky.
Z rozkvasu si odoberieme cca 2PL na ďalšie pečenie a odložíme do chladničky ideálne v uzatváratelnej malej sklenenej nádobke. Zvyšných asi 700g rozkvasu zmiešame s múkou, pridáme soľ a kmín a zamiešame len tak, aby sa hmoty navzájom spojili. Cesto z ražnej múky nesmieme hniesť, môžeme použiť ak kuchynský robot, ale ten zapneme len na chvíľku, kým sa kvások a múka prepoja. Cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 2 hodiny (vo veľkom teple stačí aj hodinka). Potom preložíme na dosku, jemne poprášime múkou alebo si dosku aj ruky natrieme olejom a NIKDY neprekláme ale len stočíme do bochníka a preložíme do maslom vymazanej formy. Cesto zase zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 2 hodiny.
Medzitým si zaplneme rúru na 250 stupňov, poriadne ju vyhrejeme a chlebík pečieme prvých 10 minút na 250 stupňoch, potom znížime na 190 stupňov, dopekáme asi 25-30 minút a nakoniec chlieb vyklopíme z formy a pečieme ešte 10-15 minút.
Upečený chlieb necháme aspoň 6 hodín chladnúť na mriežke a až potom ho prerežeme.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
0 komentářů:
Okomentovat