pátek 10. června 2016

Domáce lístkové cesto


















Suroviny

500g hladkej múky
550g masla
2 ČL soli
1PL citrónovej šťavy
cca 300ml ľadovej vody

Postup

Preosejeme si múku so soľou a prstami zapracujeme na 200g studeného masla nakájaného na malé kocky, potom prilejeme citrónovú šťavu a postupne ľadvú vodu, ale iba toľko, aby nám vzniklo pružné a nelepivé cesto, chvíľku to potrvá. Cesto spracujeme do tvaru gule. Guľu asi do polovice rozkrojíme na 4 časti a rozvaľkáme do tvaru znaku + s tým, že kraje sú tenšie ako stred. Do stredu dáme studené maslo 250g, všetky č cípy cesta preložíme cez maslo, jemne utlačíme a potom rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 40x20cm. Preložíme na trojmo a odložíme do chladničky na 20 minút. Potom vyberieme opat rozvalkame na obdĺžnik 40x20cm a preložíme trojmo. Toto zopakujeme 8 až 9x, medzi prekladaním necháme cesto vždy asi 20 minút odpočívať v chladničke.

0 komentářů:

Okomentovat