pondělí 6. února 2017

Špaldové rohlíky






















Suroviny

8g čerstvých kvasníc
270ml teplej vody
1KL medu

50g polmleté ovsené vločky
50g celozrnnej špaldovej múky
200g polohrubej špaldovej múky
200g hladkej špaldovej múky

60g rozpusteného masla
1,5KL himalájskej soli

mlieko na potretie

Postup

Kvasnice rozmiešame v teplej vode a pridáme med. Odvážime si múky, pridáme soľ, maslo a kvások. V robote vymiesime cesto - 5 minút na najnižších otáčkach a potom 4 minúty na stredných otáčkach. Cesto necháme vykysnúť kým zdvojnásobí objem - vďaka nižšiemu obšahu kvasníc to bude trvať cca 2 hodiny na tepolom mieste.

Po nakysnutí si cesto rozdelíme na 10 bochníkov, každý poprekladáme ako chlebík, prikryjeme fóliou a necháme 30 minút podkysnúť. Potom každý bochník rozvaľkáme do elipsy a zrolujeme do rohlíka. Možeme si trolinku podsypať pri vaľkaní. Zrolované rohlíky šúľaním stenčíme, uložíme na papier na pečenie, postiekame vodou, prikryjeme fóliou na necháme 30 minút podkysnúť.

Medzitým si rozpálime rúru na 250 stupňov, na spodok dáme starý plech (hrniec). Po 30 minútach rohlíky potrieme mliekom, vložíme do rúry, na plech naspodu frkneme 1dcl vriacej vody (zaparíme) a pečieme 10 mitút. Potom starý plech vyberieme, teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme 5-7 minút.

Po upečení vyložíme rohlíky na mriežku, na pár minút prikryjeme vlhkou utierkou a necháme vychladnúť na mriežke.

Inšpirácia od Mirky Kalisovej



0 komentářů:

Okomentovat