středa 16. prosince 2015

Bábovka s chuťou dvojitého espressa a čokolády


Suroviny

120ml vriacej vody
3PL instantnej kávy
240ml studenej vody
120ml kávového likéru (nemusí byť)
230g zmäknutého masla
220g cukru (iného sladidla)
2KL vanilky
4 vajíčka
150g rozpustenej a následne vychladnutej vysoko percentnej čokolády
štipka soli
1KL sódy bikarbóny
250g múky (100g polohrubej a 150g celozrnnej špaldy či pšenice)

120ml smotany  na šľahanie
1KL instantnej kávy
vanilka
1KL cukru

100g vysokopercentnej čokolády
60ml smotany na šľahanie
1KL masla
2KL instantnej kávy

Postup

Začneme tým, že si zalejem 3PL instantnej kávy vriacou vodou, poriadne rozmiešame a prilejeme studenú vodu. Odložíme zatiaľ bokom.
Vyšľaháme si maslo s cukrom do jemnej nadýchanej svetlej peny a postupne zašľaháme vajíčka jedno po druhom.
Múku zmiešame so sódou a soľou a postupne na preskačku s kávou zašľaháme do maslovo vajíčkovej hmoty. Cesto nalejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej veľkej bábovkovej formy a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 40-45 minút. Skúšame špáratkom, aby sme bábovku zbytočne nevysušili. Akonáhle je špáratko suché bábovku vyberieme z rúry, necháme 10 minút chladnúť vo forme a potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Pripravíme si zatiaľ kávovú šľahačku. Lyžičku instantnej kávy rozmiešame v smotane na šľahanie, pridáme vanilku a lyžičku cukru a vyšľaháme. Odložíme do chladničky.

Nakoniec si nachystáme čoko ganache - 2KL instantnej kávy rozmiešame v smotane na šľahanie. Do misky si nalámeme na malé kúsky čokoládu, v hrnčeku zohrejeme na bod varu smotanu a tú nalejeme na čokoládu, prikryjeme a po 2 minútach poriadne rozmiešame, pridáme lyžičku masla.

Bábovku polejeme čoko ganache a pred servírovaním do jej stredu navrstvíme kávovú šľahačku.

0 komentářů:

Okomentovat